Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Miért fontos méregteleníteni a májunkat rendszeresen?

2021.07.14 08:28
Miért fontos méregteleníteni a májunkat rendszeresen?

A mindennapjainkban számos olyan tényező van, ami befolyásolja a májunk egészségét, mint például a szennyezett levegő belélegzése, vagy az előre gyártott élelmiszerek fogyasztása, illetve természetesen az alkohol is.

Bár néhány éve számos élelmiszer-higiéniai intézkedést hoztak létre a májproblémák megelőzése érdekében, még mindig vannak emberek, akik nem tudják, hogy miért fontos a méregtelenítés.

A máj fontossága

Ahhoz, hogy ezt még jobban megértsük, ismerkedjünk meg a májunkkal. Ez a szerv nagyon fontos feladatokat lát el a testben:

  • megszűri a méreganyagokat,
  • megtisztítja a vért,
  • szintetizálja a fehérjéket,
  • részt vesz az anyagcserében.

Tény és való, hogy a máj képes megtisztítani önmagát, azonban előbb vagy utóbb eljön az idő, amikor az egészségtelen élet miatt nem tud megbirkózni a rá váró munkával és problémák jelentkezhetnek. Ennek sajnos számos következménye van, amelyek egészségügyi rendellenességhez vezetnek, így nagyon fontos, hogy a májat tökéletes állapotban tartsuk.

Ha pedig ennél több motivációra vágyunk, akkor a következő hat állítás még inkább segíthet!

  1. A zsíros ételek fogyasztása

Azok, akik szeretik a zsíros falatokat, esetleg készen legyártott ételeket vásárolnak, minden egyes nap telített zsírokat juttatnak a szervezetbe. A máj aktívan részt vesz a zsírok lebontásában, azonban túlterhelés esetén nem működik megfelelően.

Ha túl sokat fogyasztunk ezekből az ételekből, akkor az komoly rendellenességeket okozhat, mint a zsírmáj, a túlsúly, az elhízás és a lipidek felhalmozódása a véráramban.

A következő ételek megnehezítik a máj működését, így vigyázni kell velük:

  • konzervek
  • felvágottak
  • zsírban sütött ételek
  • vörös húsok
  1. A feldolgozott szénhidrátok fogyasztása

A másik probléma a feldolgozott szénhidrátokból ered, aminek a rendszeres fogyasztása megemeli a vércukorszintet, így a máj többet dolgozik a glükóz kiküszöbölése miatt. Ha a következő élelmiszereket rendszeresen fogyasztjuk, akkor is érdemes időnként méregteleníteni:

  • üdítőitalok
  • dohány
  • fehér kenyér
  • péksütemények
  • édességek
  1. Rossz minőségű levegő

A májunkat olyan dolgok is befolyásolják, amikről mi nem igazán tehetünk. Szomorú példa erre a szennyezett levegő, aminek a hatása között a máj problémái is megjelennek. Sajnos nem tudjuk elkerülni a lélegzést, folyamatosan szívjuk magunkba a mérgező anyagokat, főleg, ha olyan iparágban dolgozunk, ahol vegyszerekkel vagy más éghető anyagokkal dolgozunk, de a városokban az autók, illetve télen a korszerűtlen fűtés miatt is gyakran nagyon rossz minőségű a levegő.

  1. Amikor fogyni akarunk

Ha fogyni szeretnénk, akkor szintén érdemes figyelni a máj méregtelenítésére. Amikor ez a szerv nem működik rendesen, akkor az anyagcsere lelassul, a test nehezebben égeti el kalóriákat. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a vércukorszint is emelkedik, ami végül zsír formájában tárolódik.

  1. Ha nem viszünk be elég tápanyagot

Amikor valaki rosszul táplálkozik, akkor szintén szüksége lesz a méregtelenítésre. Ha gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben szegény ételeket fogyasztunk, akkor nem kapjuk meg a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, így a májunk működése romlani fog.

  1. Ha szeretjük az alkoholt

Végül, de nem utolsó sorban beszélni kell az alkoholról. Ez a közkedvelt folyadék jelentősen csökkenti a máj funkcióját, így hosszú távon súlyos rendellenességet okoz.

Ha a fenti állítások közül valamelyik igaz ránk, akkor érdemes rászánni magunkat a máj méregtelenítésére.