Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Mennyire biztonságos az otthoni méregtelenítés?

2021.07.07 17:33
Mennyire biztonságos az otthoni méregtelenítés?

A detox étrend idén is divatos, azonban mielőtt belekezdenénk, érdemes ismerni a lehetséges kockázatokat is.

Manapság szerencsére már nagyon sokféle diéta közül lehet választani, vannak olyanok, amik italokon és gyógynövényeken alapulnak, mások böjtöt és rengeteg zöldségfogyasztást javasolnak, de étrend kiegészítőket is nagy választékban találunk. Emellett egyre többször hallani a méregtelenítésről, amit különböző kúrák mellé javasolnak a szakértők, főleg, ha szeretnénk gyorsabban lefogyni is.

De mennyire vagyunk biztonságban, ha a méregtelenítést választjuk? Hogyan érdemes elkezdeni egyáltalán? Nézzük meg!

A méregtelenítő diéta lényege

A méregtelenítő diéták többnyire arra ösztönzik az embert, hogy még több természetes élelmiszert egyen, és több vizet igyon. Ha csak ezeket az opciókat vesszük alapul, akkor biztosra vehetjük, hogy nem veszélyes a méregtelenítés, hiszen mind a zöldségek fogyasztása, mind a megfelelő hidratáció elengedhetetlen a szervezet normális működéséhez. Azonban mindig gondolni kell a mellékhatásokra is.

Egyre több tanulmány bizonyítja már, hogy szükség van a rendszeres méregtelenítésre, mivel a diétákkal nem tudjuk eltávolítani a felgyülemlett szemetet a szervezetünkből. Ha nem figyelünk oda kellően, akkor a toxinok az emésztőrendszerben, a gyomorban, a bélrendszerben, a nyirokrendszerben, ezután pedig a bőrön és a hajban maradnak. Végül olyan problémákhoz vezetnek, mint például a fáradság, a fejfájás vagy akár a hányinger.

A méregtelenítő diéta alapötlete az, hogy bizonyos ideig felhagyunk az olyan ételek fogyasztásával, amik ezeket a toxinokat tartalmazzák. Az igazság azonban az, hogy az emberi testnek megvannak a saját méregtelenítő mechanizmusai is.

Ha meg akarjuk érteni a testünk szükségletét, akkor először meg kell vizsgálnunk, hogy miként működnek az otthoni méregtelenítések. Az egyik tipikus megoldás, amikor egy bizonyos ideig úgynevezett böjtöt tartunk, tehát nem eszünk semmit vagy csak meghatározott élelmiszereket.

Egyes esetekben ezt az esti órákban alkalmazzák, máskor napokig is megvonják magukat élelmiszer bevitele nélkül. A másik módja, amikor az embert beöntésre ösztönzik, mert szerintük így tudják a leggyorsabban megtisztítani a vastagbelet. Emellett hallani olyanról is, amikor valamilyen speciális kiegészítőt kell szedni, vagy gyógyteát inni egész nap. Azonban mindig legyünk óvatosak ezekkel a megoldásokkal!

Mire kell odafigyelni?

A következőket mindig tartsuk észben:

A méregtelenítő étrend nem javasolt bizonyos betegségben szenvedők számára. Ilyen a cukorbetegség, a szívbetegség vagy más krónikus problémák. Ha terhes valaki, esetleg étkezési problémákkal küzd, akkor szintén kerülnie kell ezt a fajta étkezést, mivel többet árthat vele, mint használ.

A méregtelenítő étrend függőséget okozhat. Ez azért van, mert az élelmiszer hiánya vagy a beöntés különleges érzést okoz, ami erős stimulációt jelent a testnek, úgyhogy erre is oda kell figyelnünk.

A méregtelenítő étrendet csak rövid távú célok elérésére tervezték. Amellett, hogy más egészségügyi problémákat okoz, a hosszabb ideig tartó böjt lelassítja az anyagcserét. Megkönnyíti a leadott kilók visszaszerzését, és a későbbiekben nehezebb lesz a fogyás is.

Amennyiben szeretnénk tenni valamit a testünkért, akkor válasszuk az egészséges életmódot. Ez olyan, mint a természetes méregtelenítés, azonban nem jár veszélyekkel. Ehelyett újra fittnek és üdének fogjuk magunkat érezni.