Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

A kurkuma gyulladáscsökkentő szerepe

2021.05.12 10:08
A kurkuma gyulladáscsökkentő szerepe

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, és már több ezer éves múlttal rendelkezik, ahol az idők során a gyógyászatban és a gasztronómiában is megállta a helyét. A kurkuma bárki számára könnyen felismerhető az élénksárga színéről és a különleges aromájáról.

A legtöbben fűszerként ismerik a kurkumát, de érdemes tudni róla, hogy erős antioxidáns, és serkenti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti a gyulladásokat.

Ha az ízületi gyulladásokra gondolunk, akkor lehet, hogy nem a kurkuma jut először eszünkbe, pedig ez a különleges fűszer nagyon is sokat segít a gyulladás csökkentésében, még azoknál is, akik reumás ízületi gyulladástól szenvednek. Nekik mindenképpen javasolt, hogy rendszeresen beiktassák az étrendjükbe, kivéve, ha áldott állapotban vannak. Várandósság idején fokozza a méh összehúzódását, úgyhogy a szülésig inkább mellőzzük a fogyasztását.

A kurkuma elkészítése házilag

De hogyan érdemes alkalmazni a kurkumát? Nézzünk három egyszerű, de mégis hatékony példát!

Az első megoldás az agyag és a kurkuma keveréke. Nem, ezt nem kell természetesen elfogyasztani, hanem a testünk fájó pontjára kell felvinni, ahol külsőleg csökkenti a gyulladást, miközben a hasznos ásványi anyagok a bőrön keresztül jutnak el a beteg felületre.

Összetevők:

  • 3 evőkanál agyagpor
  • 1 evőkanál kurkuma
  • víz

Az agyag kezelésekor nem szabad fém eszközt használni, hanem inkább válasszuk a fából, a műanyagból vagy a kerámiából készült eszközöket. Keverjük össze az agyagot a kurkumával, majd addig adjuk hozzá fokozatosan a vizet, amíg egy csomós pasztát nem kapunk. A kész produktum akkor lesz jó, ha nem csöpög!

Alkalmazása:

A megfelelő alkalmazásához előbb tisztítsuk meg a bőr felületét, és várjuk meg, hogy megszáradjon. Ezután vigyük fel az összekevert anyagot a fájó területre, és hagyjuk rajta fél óráig. Ha végeztünk, akkor távolítsuk el a bőrről, majd mossuk le alaposan. Az alkalmazása után lehetőleg mindig használjunk hidratáló krémet, különben kiszáradhat a bőrünk.

Kurkuma, mint testápoló

A következő keverék szintén külső felhasználásra készül, de ezúttal testápolóként fogjuk használni. A kókuszolaj, a kurkuma és a fekete bors egyesével külön-külön is hatékony, de a kombinációjuk tényleg csökkenti a gyulladást és enyhíti a fájdalmat is.

Összetevők:

  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 2 kanál kókuszolaj

Keverjük össze mind a három összetevőt, majd vigyük fel a gyulladt területre egy masszás segítségével. Ha nem szeretnénk utána takarítani, akkor fedjük be.

Ezt a különleges házi testápolót nem kell lemosnunk a kezelés után, hanem hagyhatjuk, hogy a bőr beszívja, és élvezhetjük a fájdalommentes perceket.

Iható kurkuma

Ha pedig már készítettünk két külsőleg alkalmazható keveréket, akkor most jöhet egy ital, ami belülről támadja a problémát.

Összetevők:

  • 2 csésze kókusz vagy mandula ital
  • fél kiskanál bio kurkuma por
  • fél kiskanál gyömbérpor
  • fél kiskanál fahéj
  • fél kiskanál fekete bors
  • méz (ízlés szerint)

Ennek az elkészítéshez forraljuk fel az összes hozzávalót nagyjából 10 percig, majd hagyjuk állni újabb 10 percig a keveréket. Ezután bármikor megihatjuk, bár talán a legideálisabb a hideg napokon lesz.

A kurkuma rengeteg előnnyel rendelkezik, azonban nem mehetünk el a gyulladáscsökkentő szerepe mellett, hiszen ez nagyon hasznos és fontos. Ha szeretnénk természetes úton enyhíteni a betegséget, akkor érdemes külsőleg és belsőleg is alkalmazni. A fenti recepteket bármikor elkészíthetjük, hogy felvegyük a harcot a gyulladással szemben!