Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Hogyan legyen jó illat a lakásban?

2021.04.28 08:44
Hogyan legyen jó illat a lakásban?

Minden otthon legyen az egy lakás vagy családi ház, egyedi illattal rendelkezik, de vannak olyan lakások és házak, ahol ez inkább szagba csap át. Szerencsére a szagtalanításhoz több működő praktika is létezik. Ebben a bejegyzésben ezeket gyűjtöttük össze.

A szemetesek

Mielőtt keresni kezdenéd a szag forrását, mindig tisztítsd meg a szemetest. Talán fel sem tűnik, főleg, ha sokat vagy otthon, de a mosogató és a szemetes veszélyes bűzbomba lehet.

A hagyományos szemeteseknél nézd meg, hogy mi van a zsák alatt. Talán kifolyt valami, és most azon dolgozik, hogy mindenki érezze a hatását. Jó megoldás lehet, ha citrom illatú mosószert választasz a kitakarításához. Amennyiben nehezebb koszról van szó, és a szag még így sem tűnik el, akkor áztasd be meleg víz és szódabikarbóna elegyével. Áztatás után alaposan mosd ki, és várd meg, amíg megszárad.

A szőnyeg

Magyarországon nagyon sok lakásban vannak szőnyegek. A szőnyeg kényelmessé teheti a hidegebb téli hónapokat, viszont a szagokat is szereti megkötni. Ha vannak háziállatok, vagy kiömlött valami a szőnyegre, akkor az egy jó darabig érződni fog rajta.

Ahhoz, hogy elérd a tisztaságot és a jó illatot, megint szódabikarbónára lesz szükséged. Most azonban porként használt, szórd rá a szőnyeg teljes felületére és hagyd állni pár órát. Ezután porszívózd fel. Ugyanezt a tippet bevetheted akár az ágyakon, kanapékon és matracokon is.

A szennyes

Ha esetleg nem a fenti két pont felelős a szag forrásáért, akkor menj be a fürdőszobába. Te is azok közé tartozol, akik csak hetente egyszer indítják el a mosógépet? Akkor lehet, hogy a szennyesre is figyelned kell. Ha nem akarod a koszos ruha szagát érezni, akkor olyan kosarat szerezz be, aminek zárható teteje van. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy inkább a dizájnra figyelnek, majd nem tudják, hogy honnan jönnek a szagok. Emellett néha a fürdőszobát is illatosíthatod a biztonság kedvéért.

Illóolajok

Legtöbbször a természetes illatosítás garantálja a rossz szagok végét. Ehhez nincs másra szükséged, mint egy kisebb edényre és a kedvenc illóolajaidra. Forralj fel egy kis vizet, majd adj hozzá citrusféléket, zöldfűszereket vagy gyógynövényeket. Sokan például a levendulára esküdnek, így azt is nyugodtan kipróbálhatod. A hő hatására nagyon gyorsan megérzed az illóolaj illatát, és az egész lakás üde lesz tőle.

Illatgyertyák

Néha érdemes illatgyertyákat is bevetni, bár nem a hagyományos értelemben. A titok abban rejlik, hogy ne gyújtsd meg az illatgyertyát, hanem dugd el egy stratégiai helyre. Ilyen lehet a szobában a szekrény vagy a fürdő. Lassan, de biztosan a gyertya illata át fogja venni a szobában lengő szagok helyét és elnyomja azokat.

Növények

Ha szereted a természetet, és megfelelő körülményeket tudsz teremteni az otthonodban a növények számára, akkor azokból is beszerezhetsz párat otthonra. Ezek nemcsak szépítik a teret, hanem otthonosabbá teszik a lakást, és még a levegőt is tisztítják, így valóban nagyon hasznosak. Ha nem csak a tisztaságra utazol, akkor jó illatú növényt is választhatsz, mint például a jázmin vagy az eukaliptusz. Vásárlás előtt mindig nézd meg, hogy mennyi természetes fényre van szükségük, mivel nem minden lakásban élik túl.

Saját készítésű illatosító

A természetes illatosítókat te is elkészítheted. Nincs másra szükséged, mint szárított fűszerekre, meg egy kisebb batyura. Egyesek dekorációs céllal készítik el ezeket a kis illatbatyukat, és amellett, hogy jól mutatnak, kihasználják az illatukat is. Lógass a szekrénybe és a lakás többi pontjára és szép lassan átveszi az illatuk az uralmat az otthonodban.