Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Az illóolajok jótékony hatásai

2021.04.14 08:59
Az illóolajok jótékony hatásai

Az illóolajok ma már egyre több lakásban megtalálhatóak Magyarországon is, mivel régóta fontos szerepük van a különböző aromaterápiás kezelésekben. Az illóolajok nemcsak a testet gyógyítják, hanem a levegő tisztításához és a nyugtató környezet megteremtéséhez is előkerülnek.

Az illóolaj alkalmazásának az egyik legegyszerűbb módja, ha diffúzort helyezünk el a lakásban, ami automatikusan szabályozza az illóolaj koncentrációját, és hogy mennyi ideig keringjen a levegőben. Nem véletlen, hogy sokan lemondanak a boltokban kapható illatosítókról, és inkább a természetes formát választják.

A gyertyákkal és párologtatókkal az a baj, hogy nem lehet teljes mértékben beállítani az illóolaj mennyiségét, mivel a titok pont a hőkezelésben rejlik. Minél nagyobb a hő, annál kevesebb hatóanyaga marad az illőolajnak, ezért a porlasztó és ultrahangos diffúzorok a legmegbízhatóbbak.

Az illóolajok előnyei

Mondhatnánk azt is, hogy számtalan előnye van illóolajoknak, de nézzünk meg néhány konkrétat.

  1. Az első, hogy javítja a légzést. Az illóolajok segítik a légutak tisztán tartását és csökkentik a gyulladást. Amikor megfázással küzdünk, a légúti kórokozók kakukkfű, szegfűszeg és fahéj illóolajokkal kiiktathatók. Ugyanez felhasználható a köhögés ellen is, tehát nagy hasznát vehetjük ilyenkor az illóolajoknak.

  2. Jobban alszunk tőle. Hiszen ki ne vágyna a pihentető alvásra? Nincs annál rosszabb, mint amikor tehetetlenül forgolódunk az ágyban, és sehogy sem találjuk meg azt a kényelmes pozíciót, ahol végre pihenhetünk. Szerencsére rengeteg illóolaj van, ami segíthet rajtunk. A legfelkapottabbak között van a bermagott, a szantálfa és a levendula. Használatukkal beindulnak a neurotranszmitterek, amire szerotonin és dopamin szabadul fel, ami a pihentető alvás kulcsa.

  3. Az sem utolsó dolog, hogy az illóolajok megszüntetik a kellemetlen szagokat az otthonunkban. Ez főleg akkor lehet idegesítő, amikor a munkából hazaérve belépünk a lakásba, és megérezzük azt a furcsa szagot, amit semmivel sem tudunk semlegesíteni. Lehet, hogy már többször is kicseréltük a szemetest, és a szekrényeket is átnéztük, de még mindig érződik az a fura szag. Ilyenkor a kamilla és a fodormenta illóolaj könnyen bevethető. Ha csak finom illatra vágyunk, hogy mindig jó közérzetünk legyen, akkor használjunk levendulát, borsmentát, rozmaringot, jázmint és citromot a diffúzorban és garantált lesz a siker.



  4. Az illóolaj javítja a hangulatunkat. Ez a pont különösen fontos, főleg, ha a mindennapos stresszre gondolunk. Egyre gyakoribbak az aggodalmak, a depresszió és sajnos a rosszkedv is. Amikor rendszeresen fáradtnak és energiahiányosnak érezzük magunkat, akkor próbáljuk ki az illóolajok erejét. A grapefruit segíthet megelőzni bizonyos betegségeket, emellett a hangulat ingadozását is megszünteti. Ugyanígy bevethető a citrom és a narancs illóolaj is az ügy érdekében.

  5. Tavasszal és nyáron az sem utolsó pont, hogy az illóolajok elűzik a rovarokat. A szúnyogok és más bogarak egyszerűen képtelenek elviselni a borsmentát, a levendulát, a fahéjat, a muskátlit és cédrusfát. Nem kell többé az álmatlan éjszakáktól tartanunk, még a nyitott ablakok mellett sem, ha ilyen illóolajokat használunk az otthonunkban.

Extra ráadásként érdemes megemlíteni, hogy néhány illóolaj, mint például a grapefruit, a levendula, a narancs és az ilang-ilang segít kikapcsolni az „ehetnék”-et, így használhatjuk a diéta mellett, és így az illóolajoknak köszönhetően könnyebb lesz a fogyás is.