Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

A fogak ápolása és a gyönyörű mosoly

2021.03.10 09:53
A fogak ápolása és a gyönyörű mosoly

Egyesek azt mondják, hogy minden étkezés után fogat kell mosni. Mások azt tanácsolják, hogy bőven elég napi kétszer vagy háromszor elvégezni ezt a műveletet. Vajon kinek higgyünk?

Ha te is feltetted magadban ezeket a kérdéseket, akkor nem vagy egyedül. Rengeteg információt olvasni a neten, és általában azt sem tudjuk, hogy milyen láthatatlan szakértők próbálnak hatást gyakorolni ránk. Abban azonban mindegyiküknek igazuk van, hogy a fogunk megfelelő tisztítása kiemelt figyelmet érdemel.

Persze sajnos még így is rád törhet a szorongás a fogorvosi székben. Ahhoz, hogy biztonságban érezd magad, először a lelket kell rendbe tenni. Érdemes zenét hallgatni a konzultáció előtt, így el tudod terelni a gondolataid arról, ami rád vár. Sajnos a félelem sok embernél ahhoz vezet, hogy egyáltalán nem mennek el a fogorvoshoz, és később még nagyobb problémával fognak szembenézni, ami tudjuk, hogy sok esetben még több fájdalmat jelent.

Fogápolás otthon

Most nézzük meg, hogy mit tehetsz otthon a fogaid épségéért. A fogkefe általában nem elég, ezért szerezz be egy fogselymet is mellé. A fogkefe és a fogselyem együttes hatása lényegesen hatékonyabb lesz, és el tudod távolítani a fogak közé szorult ételdarabokat. Amennyiben rosszul érzed magad a selyemtől, akkor olyat is be tudsz szerezni, aminek a műanyag részét meg lehet fogni.

Ezután használd mindig 45 fokos szögben, és soha ne nyomd rá, vagy ne rándítsd meg. Mindig óvatos mozdulatokkal tisztítsd. Ha hirtelen nincs nálad selyem, akkor még mindig használhatsz fogpiszkálót.

Ideje megvizsgálni a fogkefe tulajdonságait is. Tudnod kell, hogy idővel minden sörte megpuhul és elkopik. Nem véletlen, hogy 3-4 havonta cserélni kell a fogkefét, akkor is, ha elektromos fogkefét használsz. Persze ez utóbbi esetben csak a fejet kell cserélni.

Az ápolt és szép fogak, illetve az egészség megköveteli a rendszeres fogkefecserét, mivel ezzel leküzdhetőek a különböző baktériumok és károkozók. Mi van akkor, ha valamilyen betegségen mentél keresztül? A megfázások és egyéb kellemetlen betegeskedő időszakok után érdemes új fogkefét venni, hogy a kórokozók ne tudjanak újra elfertőzni.

A jó fogkrém fontossága

Amennyiben szereted a kávét, akkor sajnos pár évtized múlva tapasztalni fogod a sárga fogakat. Szerencsére ezt otthoni körülmények között is el lehet kerülni. A titok a szódabikarbónában van, amivel havonta kétszer érdemes átmosni a fogakat, mivel így eltávolítja az elszíneződéseket a felületükről.

Amennyiben irritációt érzel, akkor próbáld ki azokat a fogkrémeket, amik nagy mennyiségű szódabikarbónát tartalmaznak. A napvirág fogkrémben például természetes menta illőolaj van, ami alaposan tisztítja a fogakat, valamint segít megszabadulni az ételmaradékoktól és a lerakódásoktól is.

A hosszútávú hatáshoz mindig figyelj arra, hogy ne csak a fogadat tisztítsd meg. Fordíts elegendő időt a nyelvedre, az ínyedre, valamint a szájpadlásodra is, mivel itt is rengeteg baktérium lakik. Ezek nemcsak rossz leheletet okoznak, hanem a higiénián is rontanak. Ráadásul ma már olyan fogkefét is tudsz szerezni, aminek két oldala van, így még könnyebben tudod megtisztítani a szád eldugott részeit is.

A rendszeres reflux esetén pedig érdemes változtatni az étkezéseken is, mivel a gyomorsav kárt tehet a fogzománcban, és így később komoly problémákkal fogsz szembenézni. A szájhigiénia már az étkezésnél elkezdődik, úgyhogy fontos, hogy megtegyél minden tőled telhetőt, hogy hosszúidőn keresztül szép fehér és egészséges fogaid legyenek.