Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Az igazi wellness élmény titka otthonra

2021.02.10 09:47
Az igazi wellness élmény titka otthonra

2020-ban a koronavírusnak köszönhetően sajnos a wellness szó nagyon távolinak tűnhetett, főleg akkor, ha még fürdőkádunk sincsen otthon.

 

Az biztos, hogy a valódi wellness az egész család számára élmény lehet, de szerencsére ma már akár a saját fürdőszobánkban is megvalósíthatjuk. A hideg téli estéken nincs is annál jobb, mint amikor kiválasztjuk a kedvenc illóolajunkat, majd az aromafürdővel egyszerre kényeztetjük a bőrünket és a lelkünket is.

Az illóolajok és a gyógynövények hatásait már az ókorban is ismerték az emberek, Kleopátra is a fürdőiről volt híres. Ezek nemcsak jótékonyak, hanem szépítenek is, így nem csoda, hogy napjainkban ugyanolyan felkapottak, mint régen.

Ma már mi magunk is el tudjuk készíteni a fürdőt. Első lépésként azt kell átgondolnunk, hogy mi is a pontos célunk vele. Este sokan inkább a nyugodt pillanatokat várják, esetleg szeretnék megnyugtatni a fáradt izmokat.

Ilyenkor jól jöhet a narancs, a levendula, a fahéj, a citrom és a kamilla is akár. Persze az is lehet, hogy éppen a reggeli időben vesszük ezt a fürdőt, és inkább a felfrissülés a célunk. Ebben az esetben nyugodtan használjunk fenyőt, zsályát vagy kakukkfűt. 

Bármelyiket is választjuk, ne felejtsünk el oldóanyagot is használni, hiszen az illóolaj nem fog feloldódni a vízben. A legjobb oldóanyagok között szerepel a tej, a tejszín vagy a méz. Ez nem jelenti azt, hogy tejben kéne fürödnünk, elég, ha egy deci langyos tejhez csepegtetünk 10-15 csepp illóolajat.

Ha nincsen fürdőkádunk, akkor sem kell elkeserednünk, mivel az aromazuhanynak ugyanolyan jótékony hatásai vannak, mint a fürdőnek. Ilyenkor szükségünk lesz egy fürdőkesztyűre vagy egy szivacsra, amire rá kell helyezni az előre kikevert illóolajat.

Ezután már nincs más dolgunk, mint megengedni a csapot, és élvezni a ránk zúduló vizet az olajok aromájával együtt.

Szirmok vagy illóolaj?

A filmekben láthatjuk, hogy azok a fürdők is felkapottak, ahol virágszirmot tesznek a vízbe. Ha belegondolunk, hogy a kellemes gyertyafény mellett bent ülünk a kádban, ami tele van vörös rózsaszirmokkal, akkor azt romantikusnak tarthatjuk.

Azonban amennyire tetszik az elején, annyira fogjuk megutálni a végén, főleg, amikor a szirmok először a testünkre, utána pedig a fürdőkádra tapadnak majd. Miután leengedtük a vizet, és össze kell szedegetni a rengeteg szétázott szirmot, garantáltan meg fogjuk bánni a virágfürdőt.

Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a természetes szirmokhoz, akkor tegyük azokat egy gézzacskóba, és azzal együtt áztassuk bele a forró vízbe.

Lehet, hogy inkább az illóolajokat választjuk, azonban azt tudni kell, hogy csúszóssá teszik a fürdőkádat. Erre fokozottan figyeljünk oda, mert az utánunk következő könnyedén hasra esik, és ez sajnos akár életveszélyes is lehet.

Miután végeztünk a fürdéssel, fogjunk egy kis szódabikarbónát és mossuk át vele a fürdőkád alját. Ez teljes mértékben feloldja az olajat, és a fürdőkád újra használhatóvá válik.

Mivel az illóolajok általános használatához elég napi egy csepp is, így a fürdőzésnél azt vehetjük észre, hogy lényegesen lecsökken a milliliterek száma.

Ha sok fürdőt tervezünk, akkor válasszuk a professzionális kiszerelést, ami 50 ml illóolajat tartalmaz, tehát ötször annyi van benne, mint a hagyományos üvegcsékben. Ez persze drágább is, de meglátjuk majd, hogy ár-érték arányban sokkal jobban járunk ezekkel a nagyobb kiszerelésű illóolajokkal.

Érdemes többfajta illóolajt is beszerezni, hogy váltogatni tudjuk őket a fürdőzéseink alkalmával, így téve még izgalmasabbá és változatosabbá ezt a kis rituálét.