Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Tényleg használ a sólámpa?

2021.01.27 08:57
Tényleg használ a sólámpa?

A sólámpák sok otthonban remek díszként szolgálnak, kellemes fény árad belőlük, és természetes megjelenést nyújtanak, ezáltal többféle környezetbe is tökéletesen belepasszolnak.

Azonban van a sólámpa vásárlóknak egy olyan csoportja is, akik egészségügyi okokból veszik meg, mivel úgy hiszik, hogy a sós levegő jó hatással van a testre, és ezt a lámpával próbálják véghez vinni. Vajon mennyi igazság van emögött? Mi most utánajártunk!

Mit kell tudni a sóról?

A só nátrium és klorid ionokból álló kristály, ezért is kapta a nátrium-klorid nevet. A konyhasó, kősó, himalája só, fürdősó és a sólámpa is ezekből a kristályokból áll, nincs közöttük lényeges különbség.

Mivel az ionok eltérő polaritásúak, így nagyon erősen kapcsolódnak egymáshoz, amire talán még a kémia órákról is emlékezhetünk. Ez az ionok közötti erős kötődés a felelős a sókristályok kialakulásáért is, ami által a só egy nagyon stabil anyag lesz, ami nem bomlik meg magától.

A kémia mellett egy kis biológiára is szükség van, hiszen a só az emberi testben is nagy számban megtalálható, nevezhetjük akár fontos alkotóelemnek is. Benne van a vérben, a verejtékben és a sejtekben is, így mindig szükségünk van és lesz is a sóbevitelre.

Talán még a mese is eszünkbe jut, ahol a király legkisebb lánya, annyira szerette az apját, mint a sót. Először száműzték, aztán kiderült, hogy mégis mennyire igaza volt. Tényleg, a só az ételeink fontos részét is képezi, mindamellett a mezőgazdaságban, a víztisztításban és a téli utakon is használják, bár ez utóbbi felhasználása már visszaszorulóban van sok helyen a különböző környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően.

A só az egészségügyben

Az egészségügyben szintén sokat beszélnek a sóról, ezért van nagy számmal jelen a gyógyvizekben is, hiszen a só nagyon sok mozgásszervi panaszt enyhíthet. A fürdősó pedig segít az ellazulásban, és egy kis illóolaj hozzáadásával akár elérhetjük a teljes relaxációt is. Ha úgy érezzük, hogy fájdalmaink vannak, akkor próbáljuk ki úgy, hogy fél zacskó sót teszünk a fürdővízbe.

Itt jön a képbe az, hogy a levegőben párologva segít megszüntetni a légúti panaszokat, és sokszor az allergia és a megfázás tüneteit is lenyomja. Mivel nem tudunk tengerpartra járni, főleg a mostani koronavírusos időszakban, így kénytelenek leszünk a sószobára vagy a sóbarlangra hagyatkozni, és megvehetjük a kisebb változatait is, a sólámpákat.

Használ a sólámpa?

Erre a válasz igen is, meg nem is. Lényegében lehet érezni a hatását, azonban aki hatalmas változásra vágyik, az inkább egy sóbarlangot látogasson meg.

Mint ahogy fentebb említettük, a só láncszerkezete stabil, így csak kevés jut a levegőbe, nem ugyanolyan érzés, mint a tengerpart. Szerencsére még így is bőven akadnak pozitív hatásai a sólámpának.

  • A sólámpa nyugtatja a lelket és oldja a stresszt. A kellemes hangulat és a szín is hozzájárul, hogy az ember kicsit megnyugodjon, ezért szokták gyerekszobákba is tenni. Aki az energetikában és a színterápiában is hisz, az további előnyre tehet szert a sólámpák használa közben.
  • A sólámpa segít az allergiás időszakban is. Mivel könnyíti a légzést, így akár az asztmában szenvedők is fellélegezhetnek kicsit, azonban sosem helyettesítheti a gyógyszert.
  • Megkönnyíti az elalvást is egy sólámpa. Ez inkább a kellemes színének köszönhető, már, ha nem zavar minket a fény az elalvásnál.
  • Végül pedig a sólampa tökéletes légtisztítóként is funkcionál, mivel antibakteriális tulajdonsága van, elpusztítja a penészgombákat és a különböző baktériumokat is, amelyek észrevétlenül is jelen vannak az otthonunkban.