Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Amit az álomfogókról tudni érdemes

2020.12.16 08:54
Amit az álomfogókról tudni érdemes

Az álomfogó manapság már egyre több szoba falán ott csüng, nem ismeretlen terméke az ajándékboltoknak és bevásárlóközpontoknak.

Szinte mindenki ismeri, látta vagy kapott már álomfogót, sokan használják is, ám a valódi jelentéséről keveset tudnak az emberek, arról pedig még kevesebbet, hogy mekkora utat járt be, míg több ezer otthon díszítőelemévé vált.

Az álomfogó számos színben, formában és méretben létezik, főként díszként ismerik, pedig komoly jelentéssel is bír. Az indián kultúra egyik meghatározó darabaja, és mivel elsősorban a nők feladata volt a készítése, így a nőiesség szimbóluma is megtalálható az álomfogókban.

Természetesen manapság már nemcsak az indián kultúrával foglalkozó helyeken találhatjuk meg - hiszen ezekből nincs is olyan sok idehaza -, sőt, sok esetben komolyabb spirituális jelentést sem tulajdonítanak neki.

Ahogy múltak az évek egyre több színben, méretben és alakban jelentek meg. Ma már találhatunk autentikus darabokat, de bőrből vagy cérnából készült fajtákat is. A hagyományos kör alak mellett már szív, ovális, vagy háromszög alakú álomfogók is léteznek. Persze azzal sincs semmi gond, ha csak hangulatos dekorációs elemként tekintünk rájuk, de ha már van ilyen az otthonunkban, nem árt tudni, hogy honnan ered, és hogy valójában mire is való.

Az álomfogó eredetet

Az álomfogó az indián kultúra része. Vitatott kérdés, hogy melyik törzshöz kötődig valójában az álomfogó eredete, legtöbben mégis az Ojibwa-törzstől eredeztetik. Ősi legendák szólnak Absibikaashiról, a Pók Asszonyról, aki a törzsvédelméért volt hivatott felelni, és a rossz szellemek távoltartását is vele azonosítják.

Ezért is lehet, hogy a pókháló a védelem és biztonság jelképe az indián kultúrákban. Amíg a törzsek egységesek voltak, addig ez a védelem is egységes volt, ám a vándorlásokkal már ez nem volt annyira egyszerű feladat. Ez a szétszóródás hívta éltre az álomfogót. Ez az eszköz biztosított számukra védelmet, elsősorban a gyermekek álmait óvta.

Az 1960-70-es években aztán a New Age mozgalom felkapta ezt a jelképet, és behatóbban kezdte vizsgálni. Ez érthető is, hiszen a New Age számos mitológia, hitvilág és vallás nézeteit olvasztotta magába. A mozgalom követői kezdetben még ragaszkodtak a hagyományokhoz, és az eredeti alapanyagokhoz, ez azonban az évek során változott, és bár az alapforma és jelentés megmaradt, a technológia fejlődésével az álomfogók is új, egyre változatosabb formákat kaptak.

Mire való egy álomfogó?

A hagyományok szerint az álomfogó a rossz álmok ellen használatos. Amikor aludni térünk, az álmainkat az álomfogó magába gyűjti, minden álmot, a jót és rosszat egyaránt.

A jó álmok a nagyobb lyukakon keresztül átjutva visszatérnek hozzánk, és így kellemes alvást biztosítanak számunkra. A rémálmok azonban a pókháló közepe felé rendeződnek, ott összegyűlnek, az álomfogó pedig magban tartja őket, így védve meg minket tőlük. Ennek köszönhetően az álmodó kipihenten és nyugodtan fog ébredni.

Sok változat létezik az álomfogóban rekedt rossz álmok eltávolításával kapcsolatban. Egyesek úgy tartják, hogy amikor reggel rásüt a fény, automatikusan eltűnnek ezek az álmok. Mások pedig úgy tartják, hogy addig tartja magában őket az álomfogó, míg több már nem fér el, amit abból tudhatunk, hogy utolér minket egy rémálom.

Ilyenkor sokan úgy tartják, hogy el kell égetni az álomfogót és egy másikat kell a helyére tenni. Hogy valójában melyik az igaz, azt nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, ugyanakkor az indián kultúra az első verziót tekinti igaznak.