Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Minden, amit tudni érdemes az aromaterápiáról az illóolajokon túl

2020.12.02 09:04
Minden, amit tudni érdemes az aromaterápiáról az illóolajokon túl

Az aromaterápiát szerencsére manapság már nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen elég nagy népszerűségre tett szert az idők során. Szinte mindenki ismeri, és valamilyen formában akár még használja is az aromaterápiát.

Valóban rengeteg lehetőség is a rendelkezésünkre áll, de talán mégis a legelerjedtebb az illóolajok használata szokott lenni. Az illóolajokat tehetjük akár párologtatóba, diffúzorba, de napjainkban már ékszerbe is, ha úgy tartja kedvünk.

Bárhol is szeretnénk alkalmazni az aromaterápia eszközeit, ma már szinte bárhol megtehetjük. Persze vannak lehetőségeink az illóolajokon túl is, és természetesen ezekre is érdemes egy kis figyelmet fordítani.

Ha lehető legegyszerűbben szeretnénk megválaszolni a kérdést, hogy mi is az illóolaj, akkor, azt mondhatnánk, hogy a növény esszenciája. Egy koncentrált folyadék, amely az adott virág, fa, gyógynövény, fűszer vagy levél illatanyagait tartalmazza.

Mivel az előállítása viszonylag könnyű, így nagyon kedvelt alapanyaggá vált, olyannyira, hogy használja az orvostudomány, de a parfüm iparág is.

Az illóolajok aromaterápiás felhasználása egészen az ókorig nyúlik vissza. De természetesen nem csak ez az egyetlen olyan anyag, amit erre a célra lehet használni.

Mi az a virágvíz? Ismerkedjünk meg vele!

Hogy erre a kérdésre választ kaphassunk, vissza kell térnünk egy kicsit az illóolajokra, legalábbis az előállításukra. Ugyebár az illóolajok gőzlepárlással készülnek. Na, már most, a folyamat során a különböző növényi részekre vízgőzt eresztenek, ami kioldja az aromákat.

Ekkor egy forró elegy keletkezik, ami a visszahűlés során kettéválik illóolajra és vízre. Ez a víz a virágvíz, de sokan hívják aromavíznek is. Lényegében ugyanúgy magában őrzi a virágok esszenciáját, mint maga az illóolaj, de természetesen egy jóval gyengédebb formában.

A virágvíz felhasználása nagyon sokoldalú, legalább annyira, mint maguknak az illóolajoknak. A virágvíz házi készítésű kozmetikumok egyik fő eleme szokott lenni, mivel egy jóval lágyabb illatot képvisel. De az aromaterápiás használata is nagyon ismert és elterjedt.

Sokan illóolaj helyett virágvizet tesznek a párologtatóba, de lakások illatosítására is szokták használni. Mivel a bőrre is jótékony hatással van, szokták napozás utáni krém helyett is használni, mert frissíti és nyugtatja a bőrt.

A szobaparfüm is aromaterápiás eszköz?

Ha azt halljuk, hogy szobaparfüm, kétkedve vonjuk fel a szemöldökünket, hogy az vajon mi lehet? Egy újfajta légfrissítő, amit ezzel a névvel próbálnak eladhatóbbá tenni?

Ennél kicsi azért komplikáltabb dolog a szobaparfüm. A szobaparfümök az otthonunk illatosítására szolgálnak, elsősorban illóolajok felhasználásának a segítségével. Sokan aromaterápiás megoldásként is alkalmazzák ezeket is. A szobaparfümök kellemes illatot és légkört tudnak teremteni, de nem olyan erős az illatuk. Tartósabbak, mint a légfrissítők, a szobaparfümök illata jóval hosszabb ideig megmarad.

Egyébként sokan házilag is készítenek ilyesmit, mivel az alapanyagokat a bioboltokban is könnyedén be lehet szerezni. Nem egy olyan recept van az interneten, amely a kellemes illat mellett fertőtlenítő hatással is bír.

Az aromaterápiára tehát nem csak az illóolajok nyújtanak lehetőséget, hanem számos egyéb, hatékony módszer létezik ezeken kívül is, amelyeket mindenkinek érdemes kipróbálnia. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy lehetőleg egy minőségi terméket válaszunk, megbízható forrásból.