Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Mi is az a gyógytea és mire használhatjuk?

2020.11.11 09:46
Mi is az a gyógytea és mire használhatjuk?

A gyógyteák fogyasztásának hazánkban is egyre nagyobb hagyománya van. Ez nem is csoda, hiszen a gyógyteák számtalan jótékony hatással bírnak mindamellett, hogy számos egészségre gyakorolt hatásuk van, ráadásul még egyes vitaminok és ásványi anyagok forrásai is lehetnek.

Mielőtt kipróbálnánk egy gyógyteát, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mi is maga a gyógytea? A nevével ellentétben nem igazi teából készül, ez ugyanis egy bizonyos fajta növény. Talán a gyógyital megnevezés állhat a legközelebb a valósághoz. Valójában a gyógytea bizonyos gyógynövények levelének, magvainak, gyökerének vagy kérgének keverékéből készült forrázat.

A gyógyteából rengeteg féle létezik, ha ellátogatunk egy bio vagy natur boltba, esetleg webshopba, láthatjuk, hogy mennyi féle márka és fajta létezik.

Sokan saját maguk nevelik a gyógynövényeket és szárítják le őket. Ha gyógyteát szeretnénk készíteni, mindig jó alaposan gondoljuk végi, hogy milyet válasszunk. Érdemes márkás fajtában gondolkodni, hiszen csak így lehetünk biztosak a minőségében. Ha pedig a saját kertünkből szedjük a gyógynövényt, akkor pedig az alapos előkészítésre és tisztításra kell kellő figyelmet fordítanunk.

A gyógyteák pozitív hatásai

Egyes szakértők szerint a gyógyteák sokkal hatékonyabban tudnak lenni, mint a különböző vitamin tabletták. A gyógyteákat nagyon sokan használják, ennek megfelelően az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk szinte mindenki számára ismert.

A megfelelő gyógynövény forrázatával csökkenthetjük a köhögést, gyógyíthatjuk a torokfájást vagy a megfázás egyéb tüneteit, nyugtathatjuk az idegeket, de az emésztőrendszerre vagy az ízületek gyulladására is van megfelelő gyógyteakeverék. De a gyógyteáknak ezen kívül is vannak még pozitív hatásai.

Az egyik ilyen az ásványi anyag és vitaminbevitel, amelyet legtöbben kis kapszula formájában végeznek, pedig a gyógyteákkal hasonló, ha nem jobb hatást lehet elérni. Emellett, bár erről kevesebb szó esik, a gyógytea fogyasztásnak aromaterápiás hatása is van, ennek köszönhetően pedig egyszerre több érzékszervük is dolgozik, miközben fogyasztjuk.

Ezért is szokták javasolni, hogy ha gyógynövény teát készítünk, azt fedett edénybe készítsük, hiszen ha nem így teszünk a konyhának jó illata lesz ugyan, de a gyógytea gyógyászati hatásai csökkeni fognak.

Gyógyteák, amik nem árt, ha vannak otthon

Ha már elhatároztuk, hogy kipróbáljuk a gyógyteák jótékony hatását, mindenképpen egy minőségi gyógytea márkát válasszunk. Természetesen az sem elhanyagolandó tényező, hogy milyen növényből fogyasztjuk a gyógyító italunkat.

Aki még éppen csak megmártózik a gyógyteák világában, annak a következő gyógyteákkal érdemes kezdenie az ismerkedést: borsmenta, gyömbér, kamilla, citromfű, máriatövis és pitypang, valamint a csipkebogyó. Ezek talán egyben a legelterjedtebb gyógyteák is, amelyek a hatásukat évszázadok óta bizonyítják, így ezekkel semmiképp sem foghatunk mellé.

Ha pedig már rutinos gyógyteafogyasztók vagyunk, akkor bátran válogassunk a prémium minőségű gyógyteakeverékek között is. Arra azért mindig figyeljünk oda, hogy az egyes gyógynövények hatása hogyan viszonyul egymáshoz.

Sajnos számos tévhit kering ezzel kapcsolatban az interneten is, hogy tönkreteszik az egyes fajták egymás hatását. Éppen ezért mindig járjunk utána a különböző gyógynövények hatásainak, és persze annak is, hogyan is kell őket felhasználni, hogy a jótékony hatásukat a leghatékonyabban kifejthessék a szervezetünkre.