Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Minden, amit a tibeti hangtálról tudnunk érdemes

2020.11.04 12:34
Minden, amit a tibeti hangtálról tudnunk érdemes

A tibeti hangtál, ahogy azt a neve is mutatja, Tibetből származik, és habár egy tálról van szó, természetesen nem az étkezésekhez használjuk, hanem ha megfelelően szólaltatjuk meg, hangot bocsát ki magából. De mire is és miért is jó ez számunkra?

A hangmasszázs fogalma ma már sokak számára nem ismeretlen, ugyanakkor sokan még mindig eléggé szkeptikusak vagyunk vele kapcsolatban. Aki még nem próbálta a hangmasszázst, kétkedve húzza fel a szemöldökét, hogy tessék, egy újabb módszer, ami jól hangzik, nagyon divatos, de semmi gyakorlati haszna nincs. Pedig ez egy óriási tévedés.

A tibeti hangtál egyáltalán nem új keletű dolog, már több ezer évvel ezelőtt is létezett, hiszen már a Védák is említést tesznek róla. Elsősorban a meditációhoz használják, a tudat egy laza, de mégis éles állapotba vihető a segítségével, hiszen ez elengedhetetlen az elmélyüléshez.

Aki gyakran meditál, az tudja, hogy a zűrzavaros tudatállapot, vagy a zaklatott lélek nem alkalmas a meditáláshoz. A tibetiek hite szerint a teremtéskor minden a hangokból alakult ki: az ember, a kozmosz, az istenek, az egész bolygó, és a hangtál is ehhez a hiedelmükhöz kapcsolódik.

A tibeti hangtál jótékony hatásai

Aki még mindig kételkedik a tibeti hangtál jótékony hatásait illetően, annak érdemes átgondolnia, hogy min is alapszik ez a módszer. Ugyebár arról van szó, hogy a hang terjedése, rezgései hatással vannak az emberi szervezetre.

Mielőtt ezt megkérdőjeleznénk, gondoljunk csak bele, hogy az emberi test körülbelül 70%-a víz, ami köztudottan nagyon jól vezeti a hangokat. Ezért tehát kétségtelen, hogy a hangtálból kibocsátott rezgéseket, a szervezetünk viszonylag gyorsan el tudja juttatni a testünk különböző pontjaira. Számos természetgyógyászati módszer kifejezetten a gyógyításra használja a tibeti hangtálat, de a meditációban is fontos szerepe van.

Mielőtt ezt is megkérdőjeleznénk, és rávágnánk, hogy persze, aki hisz benne, annak működik, vagy, hogy a meditációban és a relaxálásban is hasznos, de a gyógyításban nem, az gondoljon arra, hogy a szellemi frissesség és a nyugodt lélek önmagában hányféle betegséget tud meggyógyítani.

Például önmagában a stressz számos testi tünetet produkálhat a refluxtól a bruxizmusig (fogcsikorgatás), és ha megszüntetjük a kiváltó okot vagyis a stresszt, akkor a testi tünetek egy jó része is megszűnik. Így tehát a tibeti hangtál akár gyógyító hatással is bírhat.

Hogyan szólaltassuk meg a tibeti hangtálakat?

Természetesen először is szükségünk lesz egy tibeti hangtálra. Ezt manapság már bármelyik ezoterikus boltban vagy akár webshopban is beszerezhetjük. Számos méretben léteznek a tibeti hangtálak, amelyek hangja természetesen eltérhet egymástól.

Emellett kelleni fog valami, amivel megszólaltatjuk a hangtálat. Megtehetjük ezt egy úgynevezett dörzsfa segítségével is, amely egy szövettel körbetekert díszes bot. A tibeti hangtálhoz a szövettel betekert végét kell hozzáérinteni, és körbe-körbe mozgatni. De természetesen van ennél egy jóval hétköznapibb megoldás is.

Használhatunk egy mezei ütőt is, Ebben az esetben lényegében úgy működik a hangtál, mint egy gong megszólaltatása, vagyis a hangtál falához ütve egyszerűen megkongatjuk vele a tibeti hangtálat.

Fontos, hogy a megfelelő hangzás érdekében a tál minél kisebb felületen érintkezzen más tárgyakkal, például az asztallal. Éppen ezért az alátét egy remek megoldás lehet, hogy a tál a lehető leghosszabb ideig szóljon, és így minél tovább kifejthesse ránk a jótékony hatásait.