Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Melyik illóolaj mire való és mikor érdemes használni?

2020.10.21 09:23
Melyik illóolaj mire való és mikor érdemes használni?

Az illóolajak felhasználása nagyon széles körben terjedt el az évszázadok során. A különböző gyógynövényekből nyert anyagok számos természetgyógyászati módszer alapját képezik világszerte.

Az aromaterápiás felhasználásuk is nagyon régóta ismert, hiszen ezt a módszert már az ókorban is ismerték elődeink. Az illóolajokat használhatjuk közvetlenül a testbe masszírozva vagy akár a fürdővízbe csepegtetve is. A füstölők körében is elterjedtek, tehetjük hagyományos kerámia füstölőbe, vagy akár egy aroma diffúzor víztartályába is. A füstölőpálcikák készítésénél is fontos alapanyagnak számítanak az illóolajok.

A fenti sorokból kitűnhet tehát, hogy egy nagyon elterjedt dologról van szó, ugyanakkor egyáltalán mindegy, hogy milyen illóolajról is van szó. Mivel minden gyógynövénynek más és más hatása van az emberi szervezetre, úgy az illóolajuk is más és más hatás elérését hivatott segíteni.

Egyes anyagokat relaxációhoz használtak, másokat fertőtlenítésre, és van, amit frissítésre és tonizálásra. Ugyancsak eltér, hogy melyik illóolajat használjuk az egyes betegségek esetében, és a kontraindikációk is eltérőek lehetnek.

Mikor milyen illóolajat használjunk?

Az aromaterápiás módszereket leggyakrabban a stressz kezelésében és feloldásában szokták használni. Nagyon sok illóolajnak van nyugtató, relaxáló hatása, ami segít ellazulni, kipihenni a mindennapi hajtást, és ezáltal a stressz okozta betegségeket és tüneteket is csökkenteni.

Ehhez a legjobb illóolajok a rózsa, a levendula, a kókusz, vagy a vanília, amelyekkel elűzhetjük az ártó gondolatokat is. De más okunk is lehet illóolajat használni. Aki spirituális beállítottságú, meditációhoz is használhat illóolajat, erre a célra a jázmint, a lótuszt, a vaníliát és magnóliát szokták javasolni a szakemberek.

Szintén elterjedt az illóolajak használata a megfázásos betegségek kezelésében. Egyrészt használhatjuk a párásító kiegészítőjeként a levegő megtisztítására és fertőtlenítésére, amire például a teafa illóolaj, a zsálya és a rozmaring lehet hatékony. Másrészt konkrétan a megfázás és a köhögés ellen is alkalmazzák a tünetek enyhítésére és megszüntetésére. A levendulának például számos gyógyító hatása van, és a meghűléses betegségek kezelésében is a szakértők ezt szokták első körben ajánlani a betegeknek.

Melyek a legalapvetőbb illóolajok, amelyeket muszáj beszerezni?

A már említett levendula első helyen szerepel ezen a listán, hiszen nem csak a hurutos megbetegedés esetén jó, hanem fejfájás, migrén, menstruációs görcsök és égési sebek kezelésénél is. A bőrnek is jót tesz, és enyhe nyugtató hatása is ismert.

A legalapvetőbb olajok közé tartozik még a szantálfa is. Ez a növény Indiában és Kínában őshonos, így a keleti gyógyászat egyik alapvető anyaga. A levendulához hasonlóan alkalmazzák megfázás kezelésben is, de szexuális zavarok esetén is használják, mert a leírások szerint fokozza a nemi vágyat.

Hasonló hatással bír az ilang-ilang illóolaj is, mely szintén Ázsiában honos, illata a jázminéra emlékeztető. Serkenti az agyműködést, de sok kozmetikumban is használják.

A negyedik legelterjedtebb illóolaj pedig egy a hazánkban is honos növényhez tartozik, a kamillához. Ezt a növényt itthon senkinek sem kell bemutatni, mivel a hazai nép gyógyászatban is előszeretettel használják már évszázadok óta. Kiskorunkban valószínűleg mi is találkoztunk már vele szüleink vagy nagyszüleink jóvóltából. Virágából teát is főznek, de az illóolaja is nagyon gyakori.