Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Mire használhatóak a füstölő kötegek?

2020.10.14 08:20
Mire használhatóak a füstölő kötegek?

Ha füstölők használatáról van szó, a legelterjedtebb formájuk a pálcika vagy a kúp füstölő szokott lenni. Ezeket általában meditáláshoz használják a leggyakrabban az emberek, de aromaterápiás és fertőtlenítő tulajdonságuk is van.

A füstölő kötegekről azonban viszonylag kevés szó esik, pedig ezek is a füstölők közé tartoznak, csak egy egészen más célra használják őket, mint hagyományos társaikat. Ebben az esetben a spiritualitás fontos faktor, bár a füstölő kötegek tisztító és fertőtlenítő hatása gyakorlati szempontból sem elhanyagolható.

Az ilyen gyógynövényes füstölő kötegeket már évszázadok óta használják világszerte, Eredetileg Amerikából indult hódító útjára, és ma már hazánkban is egyre elterjedtebbé válik.

Eredetileg az amerikai őslakosok használták, ha meg akarták tisztítani az otthonaikat a rossz erőktől vagy a betegségektől. Természetesen ezt ők spirituális szinten képzelték, ugyanakkor a zsályának valóban van fertőtlenítő tulajdonsága, és egyes betegségek esetén az aromaterápiás használata is nagyon kedvelt és ajánlott is. Manapság a füstölő kötegeket ugyancsak a tisztító hatásuk miatt égetik, hogy megszabadítsák a negatív energiáktól a helységeket, tárgyakat és az aurát.

A tisztító fehér zsálya füstölő köteg

Bár többfajta gyógynövényből készülhet füstölő köteg, a legelterjedtebb a fehér zsálya, hiszen ez az egyik legősibb tisztításra használt füstölőanyag. Zsályából többfajta is létezik, mégis a fehér típusnak tulajdonítják a legnagyobb tisztító hatást. Egy észak-amerikai fajtáról van szó, melynek sokkal erősebb illata van, mint a legtöbb zsályafajtának.

Az amerikai őslakosok gyógyítói előszeretettel alkalmazták, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt, teaként, vagy borogatás formájában használták fel, de még a szétrágása is elég elterjedt volt a száj fertőtlenítése céljából.

A füstölőkeverékek használatában is elterjedt volt, egyrészt az asztma és tüdőproblémák kezelésében, másrészt a rituálék során történő égetéskor. A fehér zsályát már akkor is tisztító szertartások során égették, de az izzasztókunyhókban is kihagyhatatlan kellék volt. Manapság is hasonló funkciót tölt be, elsősorban tértisztításra használják, de komolyabb betegségek után is szokás fertőtlenítés céljából égetni.

Mi az a tértisztítás és miért lehet szükségünk rá?

A fehér zsályás égetés a tértisztítás egyik alapvető kelléke. De miért is lehet szükségünk tértisztításra? Legegyszerűbben ezt úgy lehet megfogalmazni, hogy akkor van rá szükség, ha magunk se tudjuk megfogalmazni, hogy miért, de nem érezzük jól magunkat egy adott helyen. Ez történhet költözéskor, egy rosszindulatú vagy kellemetlen vendég távozása után, válás, szakítás esetén, de betegségből való felgyógyulás után is. Már a keresztény hit szerint is megszentelték az új otthonokat, de előfordult szentelés haláleset után is.

A tértisztítás történhet tömjénnel is, de a zsályaégetés elterjedtebb megoldásnak számít. A használata is roppant egyszerű: a köteget egyszerűen csak meg kell gyújtani, majd rövid ideig égni. Miután elfújjuk, hagyjuk hamvadni. Ezt lehetőleg olyan tárgyon tegyünk, ami nem éghető, mint például az alátét, a kagyló, vagy a tányér.

A kötegből terjedő füstöt hajtsuk szét a helyiségben, ezt megtehetjük kézzel vagy akár tollköteggel is. Ha befejeztük a szertartást, a füstölő végét levághatjuk, a maradékát pedig felhasználhatjuk majd akár egy következő alakalommal is, de ha több helyiséget is szeretnénk megtisztítani, akkor egyszerűen átvihetjük oda és megismételhetjük a folyamatot.