Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Mi köze a fülgyertyának az aromaterápiához?

2020.09.30 11:00
Mi köze a fülgyertyának az aromaterápiához?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszolhassuk, természetesen tudnunk kell, hogy mi is az a fülgyertya, és mire is való.

A fülgyertya nem egy új keletű dolog, már az ókorban is előszeretettel használták őseink. Ázsiából indult hódító útjára, manapság azonban Európában és Amerikában is előszeretettel használják a módszert a természetgyógyászatban.

A fülgyertya alkalmazása meglehetősen széles körű, mivel nagyon sok betegség kezelésében érnek el vele jó eredményeket: nátha, influenza, arcüreggyulladás, mandulagyulladás, fülfájás, fülbe sugárzó fülkörnyéki fájdalom, füldugulás, fejfájás, szédülés, fokozott fülzsírtermelődés.

De nem csak akkor érdemes használni a fülgyertyát, amikor betegek vagyunk. Egészségesen is alkalmazhatjuk megelőzés céljából, havi egy alkalom elég lehet, ami segíthet a fülzsír természetes eltávolításában, de a relaxálásban is.

Betegség esetén pedig naponta egy gyertya égetése javasolt mindkét fülön, de maximum 5-7 napig. A fülgyertyát szokták aromaterápiával is kombinálni, ebben az esetben a gyertya belső felületére vagy a merítőviaszba csepegtetik az illóolajokat, amelyek így a gyertya égetése során ugyanúgy kifejtik a jótékony hatásukat, mint maga a gyertya.

Az illóolajok szerepe a fülgyertya kezelés során

Illóolajból rengetegféle van, és a fülgyertyák esetében is többféle aromaterápiás fajta létezik. Hogy milyen illóolajjal kombinált fülgyertyát szeretnénk használni, az attól is függ, hogy pontosan milyen hatást kívánunk elérni.

Az eukaliptuszt tartalmazó fülgyertya a légzés könnyítésében segíthet, a kakukkfüves görcs-és hurutoldó hatású, a kamillás pedig fájdalomcsillapító és fájdalomcsökkentő, míg a levendula vagy a citromfű tartalmú nyugtatóan hat az idegekre, tehát stressz oldás esetén lehet hasznos. A rozmaring a torokfájásra és hurutra alkalmazható, az orbáncfüves fülgyertyát a depresszió ellen szokták javasolni, de görcsoldó hatása is ismeretes. Ha pedig erősítő, élénkítő, fertőtlenítő hatású illóolajat keresünk, akkor a zsálya lehet a jó választás számunkra.

Ugyanakkor nem árt, ha tudjuk, hogy bár az illóolajoknak valóban vannak jótékony hatásai, a fülgyertyás kezelés a gyertya kialakításának, és helyes használatának köszönhetően fejti ki jótékony hatását, az illóolajok pedig csak fokozzák ezt a kívánatos hatást. Hogy milyen mértékben, arról eltérőek a vélemények, ugyanakkor a pozitív hatás vitathatatlan.

Hogyan kell használni a fülgyertyát?

A fülgyertya lényegében bárkinek ajánlható, akár beteg az illető akár nem. Szokták javasolni olyanoknak, akik sokat dolgoznak a szabadban, poros környezetben esetleg rendszeresen repülővel utaznak, vagy esetleg vízi sportokat űznek.

A fülgyertya használata nem bonyolult, ugyanakkor fontos, hogy az alapvető tűzvédelmi szabályokat, és a használati utasításban szereplő előírásokat betartsuk. Mindegy, hogy gyógykezelés vagy relaxációs célból alkalmazzuk, pár alapszabályt mindenképp be kell tartanunk.

Mivel a fül páros szerv, ezért mindkét fülben alkalmaznunk kell a fülgyertyát a megfelelő hatás érdekében. A kezelés után pedig figyeljünk rá, hogy legalább egy napig ne merüljünk víz alá, tartsuk melegen és szárazon a fülünket, és a huzatos környezetet is kerüljük.

Ha egy mód van rá akkor a fülgyertyás kezelést olyan napra időzítsük, amikor biztosak lehetünk benne, hogy a kezelést követő napokban nem megyünk búvárkodni, repülni, strandolni vagy úszni, illetve egyéb olyan helyekre, ahol nem tudjuk megfelelően kímélni a fülünket.