Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Az aromaterápia jótékony hatásai

2020.09.16 09:47
Az aromaterápia jótékony hatásai

Az aromaterápia egy ősi tudomány, ami lényegében a különböző illóolajokkal történő gyógyítás mesterségét jelenti. Ezeket az illatos olajokat már az ókorban is előszeretettel használták a test és a lélek ápolásában, gyógyításában, hiszen jótékony hatásuk befolyással bír a gondolkodásunkra, koncentrációs képességünkre, de akár a hangulatunkra is.

Emellett a gyógynövények számos betegség kezelésében is segítségünkre lehetnek, éppen ezért az évezredek során számos módszer született a felhasználásunkra, és az alól az aromaterápia sem kivétel.

Hogy valójában hogyan működik az aromaterápia, arra nincs egységes válasz. Egyes kutatók szerint a szaglás és az agy bizonyos részei szoros kapcsolatban állnak egymással, így az illóolajok az agy megfelelő részét stimulálják, és így hatnak jótékonyan a hangulatunkra, ez pedig kihat az egészségünkre és a fizikai állapotunkra is. Más elméletek szerint pedig az illóolajokban lévő molekulák a hormonokhoz vagy az enzimekhez hasonlatosan viselkednek, és a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki a jótékony hatásukat.

Hogyan és mire használhatjuk az illóolajokat?

Az aromaterápia működéséről ugyan eltérnek a vélemények, de a használatával kapcsolatban már jóval nagyobb az egyetértés. A stressz és a szorongás csökkentésében nagyon hatékony eszköz, és mivel a stressz testi tüneteket is produkál, ezek megszüntetésében is szerepet játszik. Az illóolajokat önmagukban, vagy kiegészítő kezelésként is használják, például masszázs során, ami már önmagában is gyógyító hatású, de a megfelelő illóolaj bedörzsölésével nyugtató vagy épp fájdalomcsillapító hatást is elérhetünk.

Ha otthon szeretnénk kipróbálni az aromaterápia áldásos hatásait, többféle módszer közül is választhatunk. Tehetjük párologtatóba, de csepegtethetünk a fürdővizünkbe is.

Természetesen minden gyógynövénynek más és más hatása van. A legalapvetőbb olajok, amelyeket a leggyakrabban használnak a levendula, a szantálfa, az ilang-ilang, illetve a kamilla. A szantálfa illóolaját a megfázás kezelésében alkalmazzák, míg a kamilla a gyulladáscsökkentő hatása miatt vált olyan elterjedté.

Kiknek nem ajánlott az aromaterápia?

Mint ahogy minden gyógymódnak, az aromaterápiának is vannak kontraindikációi, vagyis olyan helyzetek, amikor nem javasolják az alkalmazását. Az illóolajok ugyan a legtöbb ember számára biztonságosan használhatóak, ugyanakkor vannak olyan olajok, amelyek bizonyos esetekben nem javasoltak, például várandósság, daganatos betegségek, magas vérnyomás, allergia, asztma esetén, vagy kemoterápia alkalmazása során.

Ezeket a figyelmeztetések érdemes komolyan venni, hiszen ezekben az esetekben az aromaterápiás kezeléssel többet árthatunk, mint használunk. Éppen ezért mielőtt bármilyen aromaterápiás módszert is alkalmaznánk, érdemes kikérni a háziorvosunk véleményét, és egy szakképzett aromaterapeutával sem árt konzultálni.

Egyes illóolajok mérgezőek, és a lenyelésük súlyos tüneteket vonhat maguk után, de vannak olyanok is, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki.

Az aromaterápiás illóolajok nyílt láng melletti használata is tilos, mivel egy gyúlékony, könnyen belobbanó anyagról van szó. Ez bagatellnek tűnhet, de mivel nagyon sokan használják az aromaterápiás módszert fürdés közben, miközben a hangulat fokozása érdekében gyertyát is gyújtanak, ezért ezt a figyelmeztetést is érdemes komolyan venni, hiszen könnyen megtörténhet a baj, ha egy pillanatra nem figyelünk oda az ellazulás közben.