Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

A bambusz, mint a műanyag helyettesítője

2020.09.09 10:58
A bambusz, mint a műanyag helyettesítője

A környezettudatosság szerencsére kezd egyre elterjedtebb személetté válni a világban. Az egyszer használatos termékeket felváltják a környezettudatosan készült, többször felhasználható és lebomló termékek. Szerencsére az Európai Unió és a különbőz országok kormányai is egyre inkább támogatják a környezettudatosságot.

Pár éve hirdették meg először a műanyagmentes hónapot, aminek köszönhetően nagyobb figyelmet kapott ez a szemléletmód, és több alternatív megoldást is megismerhettek a fogyasztók. Az egyszer használatos műanyag zacskókat felváltották a lebomló anyagból készült dobozok, zacskók és egyéb tárolók. Ez a kampány arra is jó volt, hogy rávilágítson néhány alapvető, de nagyon fontos igazságra.

Többek között arra, hogy nem is szükséges mindenhez műanyag, vagy hogy mennyivel kevesebb hulladék keletkezik, ha többször használatos csomagolóanyagokat vagy tárolókat választunk. Ezzel a lehetőséggel sokan éltek is szerencsére, jó példával járva elől így, ami azért is jó, mert minél többen döntenek a környezettudatosabb életmód mellett, annál több ilyen jellegű találmány és megoldás fog érkezni a jövőben is, mivel lesz rá kereslet. Lényeges kérdés tehát, hogy mivel tudjuk helyettesíteni a műanyagot, és erre az egyik nagyon jó és természetese alternatíva lehet a bambusz.

Miért pont a bambusz?

A bambusznak számos olyan tulajdonsága van, ami fontos szereplővé teszi a környezettudatosság területén, mint alapanyagot. Ennek egyrészt az az oka, hogy ez a növény az egyik leggyorsabban megújuló növény. További előnye, hogy a termesztése nem túl bonyolult, és a környezeti megterhelése is kicsi, nem károsítja a talajt, és aratás után újra is ültethető. Ázsiában már régóta kedvelt növény, amihez komoly hitrendszer is társult az idők folyamán.

A másik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy természetes és ellenálló, tehát hosszú ideig használhatóak a bambuszból készült termékek. A harmadik lényeges jellemzőjük, hogy biológiailag lebomlanak, és komposztálhatóak. Tehát akár dobozról, akár fogkeféről van szó, nem ártalmas a környezetre, ha végül meg kell válunk tőle. Ha rendelkezünk saját komposztálóval, akár ott is újrahasznosíthatjuk, ezzel nem termelünk több felesleges szemetet, ami megterhelést jelenthet az ökoszisztémára.

Milyen műanyag termékeket helyettesíthetünk?

Már nagyon sok használati tárgyat készítenek bambuszból, hogy helyettesítsék a műanyag termékeket. Az egyik legfontosabb lépés ezen a területen a műanyag szívószálak beszüntetése volt, amiket bambusz szívószálakkal lehet helyettesíteni. Sokan persze kétkedve fogadták az ötletet, hiszen a hosszú, üreges pálcikák tisztítása nem tűnt túl egyszerű feladatnak, és ha nem sikerül megfelelően kitisztítani, akkor ugyanúgy el kell dobni egy használat után, mint a műanyagot. És bár lebomlik, de ahhoz túl drága, hogy csak egyszer használhassuk fel. Természetesen erről szó sincs, hiszen a bambusz szívószálakhoz jár egy speciális kefe, ami megoldja a tisztítás problémáját.

A bambusz termékek közül az egyik legnépszerűbb a bambusz fogkefe. Akik még mindig ragaszkodnak a hagyományos, manuális fogkefékhez, azok számára ez egy nagyon környezettudatos döntés, és hasonló módon hatékony, mint a műanyag megoldás. De tároló doboz, sőt fültisztító pálcika is létezik bambuszból. Ezeknek a termékeknek a csomagolása is lebomló anyagból készül, így teljes mértékben megfelelnek a környezettudatos szemléletmódnak, amely hosszútávon biztosíthatja számunkra a fenntartható fejlődést.