Rendeljen 20.000 Ft felett és a kiszállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-175-3732

blog

Amit a búzapelyva párnákról tudni érdemes

2020.09.09 10:58
Amit a búzapelyva párnákról tudni érdemes

Sokan nem is sejtik, hogy a tönkölybúza nem csak a sörkészítés egyik fő alapanyaga, hanem a párnákba is gyakran kerül belőle. Pedig ez így van, a bio voltán túl a tönkölybúza két dologban is nagyon jó, ha párnában használjuk, ezek pedig a támasztás és a szellőzés.

Mindkettő rendkívül fontos a nyugodt és pihentető alvás érdekében. Mivel remekül támasztja meg a nyakunkat és a vállainkat, ha megtaláltuk a megfelelő testhelyzetet, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk egész éjjel forgolódni, és reggel nyugodtan és kipihenten ébredhetünk és energiával telik leszünk egész nap.

A pelyva lényegében a búzaszemeket körülölelő héj. Pelyvátlanítás közben a levélkék között található két búzaszemet kiveszik, vagyis eltávolítják róla a pelyvát. Ezután, ahogy a búzaszemek, a pelyva is felhasználásra kerül, például a már említett párnák töltelékeként.

Mivel a pelyva a nap erejét sokáig megőrzi, és magas a kovasav tartalma, számos gyógyító hatást tulajdonítanak neki: görcsoldó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Száradás közben a kovasav tartalom leválik és alvás közben, a kötőszöveteken keresztül jut a szervezetünkbe, ahol kifejti a pozitív hatásait.

A tönkölypárnák történetéről röviden

A németek már több mint 30 éve használják a tönkölyhéjat párnák és egyéb ágyneműk alapanyagaként, ugyanakkor a pelyva felhasználása jóval régebbre nyúlik vissza. Már a 12. századból találtak olyan leírásokat, ahol gabonamagként hivatkoztak rá, de már ekkor használták. Nagykereskedelmi mennyiségben a németek kezdték gyártani, hazánkban azonban csak a rendszerváltás után kezdett elterjedni a használatuk, amikor a határok átjárhatóvá váltak. Azóta már több ezren ismerték meg nálunk is a búzapelyva párnák gyógyító pozitív hatását.

Maga a tönkölybúza több mint tízezer évvel ezelőtt alakult ki, valószínűleg a Kaukázus északi lejtőin. A Kárpát-medencébe csak kétezer évvel később került, és kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően meg is telepedett. A növény jól tűri a szárazságot, a gyengébb talajon is megterem. A tönköly a pelyvás gabonák közé tartozik. Jellemzően erős pelyvalevelei vannak, amelyek szorosan záródnak a mag körül. Ez megvédi a magot a káros környezeti hatásoktól. Mivel a pelyva nagyon szorosan tapad a magra, a tönkölyt elég nehéz hántolni. Ennek ellenére tönkölyhéj a hántolást követően mégis sértetlen marad.

Búzapelyva párnák jótékony hatásai

Mivel a pelyva rugalmas tartásával szabadon mozog a párnahuzatban, levegős, könnyű és stabil töltést ad, emellett még nagyon kényelmes is. A tönkölypárna egyik előnye, hogy könnyen igazodik fejünk és nyakunk formájához (akárcsak egy divatos memóriahabos párna, de ez teljesen természetes), ezzel biztosítja az egyenesen tartást a gerincoszlopunknak.

Emellett a tönkölypárnának számos élettani hatása is van, aminek köszönhetően rengeteg egészségügyi problémára nyújthat megoldást. A már említett kovasavtartalom miatt, ami évekig párolog, így kellemes melegséget biztosít a párna körül.

A kovasavnak bizonyítottan számos jótékony hatása van. A párnánk kipárologva, és a kötőszöveteken keresztül felszívódva nyugtatóan hat az idegrendszerünkre, csökkenti a stresszt, emellett pedig görcs és fájdalomcsillapító hatása is van.

Éppen ezek miatt javasolják a reumás, ízületi, migrénes tüneteket kezelése, valamint a krónikus gyulladások, vagy a hát- és derékfájdalmak csökkentésére, de akár a menstruációs görcsöket enyhítésére is alkalmas, emiatt egyre népszerűbb és egyre szélesebb körben használják.

Tönkölypárnák kínálata a Naturián:  https://www.naturia.hu/spl/460967/Buza-Naturparnak